compiling, and getting thing to work

A special collection of guides, for those taking their first steps with POL or eScript
Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sat Nov 04, 2017 1:15 am

ok, runuo guy here. but checking this out again.

downloaded pol from github on 11-4-17.
followed all instructions i could find to go with it.
still cannot get this thing to even breathe (to work).

would love to know how to compile this so i can at least get it started so i may sign on.
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

DevGIB
Grandmaster Poster
Posts: 204
Joined: Mon Feb 06, 2006 6:12 am

Re: compiling, and getting thing to work

Post by DevGIB » Sat Nov 04, 2017 3:55 am

What operating system are you looking at trying to get it to run on?

There are some pre-compiled versions available from the download section.

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sat Nov 04, 2017 7:01 am

Debian Linux 8, 32bit, Command Line Only, Home Server
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Turley
POL Developer
Posts: 645
Joined: Sun Feb 05, 2006 4:45 am

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Turley » Sat Nov 04, 2017 7:06 am

What is your excact error? Console log error message screenshot something like that..

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sat Nov 04, 2017 7:20 am

ok, found a downloads page with current files. Right now I am stuck at finding a linux version of uoconvert. I know there has to be one. I could use the exe one, but i am kind of peticular on some things.
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sat Nov 04, 2017 7:55 am

where is all of the linux *.sh files for uoconvert, ecompiler to compile the scripts, and so forth?
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sat Nov 04, 2017 1:14 pm

ok, when i use ./build_linux.sh, i get:

################################################################################
############# Starting build of POL from www.polserver.com #####################
################################################################################
System : Debian GNU/Linux 8.7 (jessie)
CPU cores : 1
Memory size (GB) : 1.9
CMAKE version : 3.0.2
################################################################################
########################### Prepraring CMake ##################################
################################################################################
####################################
##### Preparing configuration
####################################
Detected architecture is 32 bit
Detected processor type is i686
Detected compiler type is GNU GCC 4.9.2
Target system is Linux-3.16.0-4-686-pae
Target system is Linux
####################################
##### Preparing POL specific configuration
####################################
##### Build type is:
##### Searching BOOST also in: /home/jburns/polserver/cmake/../lib/boost_1_63_0
CMake Error at cmake/POL.txt:74 (MESSAGE):
>>>>> You need the BOOST dev package to compile POL <<<<<
Call Stack (most recent call first):
cmake/CMakeEnvironment.txt:116 (INCLUDE)
cmake/Benchmark.txt:2 (INCLUDE)
CMakeLists.txt:3 (INCLUDE)


./build_linux.sh: 20: ./build_linux.sh: --: not found
################################################################################
########################### Compiling + Linking ###############################
################################################################################
####################### Using 2 parallel compile jobs ########################
make: *** No targets specified and no makefile found. Stop.

****But i installed Boost package, tinyxml, and cmake.
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Yukiko
Distro Developer
Posts: 2505
Joined: Thu Feb 02, 2006 1:41 pm
Location: San Antonio, Texas
Contact:

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Yukiko » Sat Nov 04, 2017 2:32 pm

I can't help you with compiling on Linux but there are those who can. Come on Linux people help this person!

Once you have it compiled and able to run I can probably help you with configuration issues.
Sincerely,
Yukiko

I would tell you a UDP joke but you might not get it.

Titus 2:13

Turley
POL Developer
Posts: 645
Joined: Sun Feb 05, 2006 4:45 am

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Turley » Sat Nov 04, 2017 2:38 pm

Boost does not need to be installed, you only need to extract the archive in the libs folder, have you done that?

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sat Nov 04, 2017 3:50 pm

I have done this:
sudo apt-get install libbz2-dev
&
apt-get install libboost-all-dev

I have extracted the boost archive.

I have just upgraded cmake to 3.9.4, and still getting same errors.
***correction, its telling cmake did not install correctly. :x

so linux people, help me out here.
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Turley
POL Developer
Posts: 645
Joined: Sun Feb 05, 2006 4:45 am

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Turley » Sun Nov 05, 2017 10:48 am

If you have extracted the boost archive in lib try in pol-core/bin-build
./build_tools.sh -p
And rerun cmake again.

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sun Nov 05, 2017 1:15 pm

where are all the linux bash scripts?

i know there is one for uoconvert out there.
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Turley
POL Developer
Posts: 645
Joined: Sun Feb 05, 2006 4:45 am

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Turley » Sun Nov 05, 2017 2:08 pm

The distro has a start here.sh but I never used it, I simply execute the stuff directly

Yukiko
Distro Developer
Posts: 2505
Joined: Thu Feb 02, 2006 1:41 pm
Location: San Antonio, Texas
Contact:

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Yukiko » Sun Nov 05, 2017 5:36 pm

If I remember correctly the starthere.sh calls *.sh files in the sh folder
Sincerely,
Yukiko

I would tell you a UDP joke but you might not get it.

Titus 2:13

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sun Nov 05, 2017 7:19 pm

Wasn't there ever a uoconvert.sh file anywhere. I thought there was.
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Yukiko
Distro Developer
Posts: 2505
Joined: Thu Feb 02, 2006 1:41 pm
Location: San Antonio, Texas
Contact:

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Yukiko » Sun Nov 05, 2017 7:47 pm

It's part of the starthere.sh or should be. Have you tried starthere.sh? There should be a realmgen option. That option will run uoconvert
Sincerely,
Yukiko

I would tell you a UDP joke but you might not get it.

Titus 2:13

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sun Nov 05, 2017 9:13 pm

ok, someone suggested that I should try going with a complete world instead of starting one, so I did.

But I am getting this error and can't find it:


Couldn't find an Armor Zone in armrzone.cfg for layer 0
Error in ObjType 0x1b72. Package combat.
Server Shutdown: load_itemdesc
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Mon Nov 06, 2017 1:23 am

I need linux batch files for uoconvert and ecompile----I have the batch file for ecompile, but it cant run the exe file of ecompile.

I know they are out there somewhere.

Every time I use the bash files to run one of them, it tells me it can't.

Come on linux people, help me here. I know they are out there.
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Yukiko
Distro Developer
Posts: 2505
Joined: Thu Feb 02, 2006 1:41 pm
Location: San Antonio, Texas
Contact:

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Yukiko » Mon Nov 06, 2017 9:13 am

A "complete world" may not be your best place to start.

If you run starthere.sh and select the realmgen option you will see the options that will run uoconvert. Realmgen option runs RealmGen.sh which is the sh file that runs uoconvert.

So go back to the Distro and try doing that, run starthere.sh
Sincerely,
Yukiko

I would tell you a UDP joke but you might not get it.

Titus 2:13

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Wed Nov 08, 2017 3:50 am

ok, downloaded the latest distro files because the world i chose was being a pain in my rear.

that said, i am getting this error:

99.0.1 Break Everything Even Rudder - VS2015
compiled on Oct 21 2017 17:05:37
Copyright (C) 1993-2016 Eric N. Swanson

Itemdesc has no 'graphic' specified, and no 'objtype' is valid either.
Error reading configuration file pkg/items/origami/config/itemdesc.cfg:
Configuration error
Element: Item 0x4B1C, found on line 60
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Yukiko
Distro Developer
Posts: 2505
Joined: Thu Feb 02, 2006 1:41 pm
Location: San Antonio, Texas
Contact:

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Yukiko » Wed Nov 08, 2017 10:19 am

Open pol.cfg and look for MaxTileID=0x3FFF. Change the 0x3FFF to 0xFFFF. Restart POL. The default setting for MaxTileID that comes with the Core is set for expansions up to Mondain's Legacy. The Distro is written for the latest expansion, Time of Legends,

I apologize for the mismatch.
Sincerely,
Yukiko

I would tell you a UDP joke but you might not get it.

Titus 2:13

Yukiko
Distro Developer
Posts: 2505
Joined: Thu Feb 02, 2006 1:41 pm
Location: San Antonio, Texas
Contact:

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Yukiko » Wed Nov 08, 2017 1:53 pm

You should also check the UOFeatureEnable setting in servspecopt.cfg in \pol\config to be sure it is set to the proper value. For the current client set it to 0x1A8.
Sincerely,
Yukiko

I would tell you a UDP joke but you might not get it.

Titus 2:13

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Wed Nov 08, 2017 2:19 pm

ok, i can run everything fine on my 64bit win8 laptop, but i want to get it to run on my 32bit debian linux server. does anyone have the 32bit 099 pol.exe file?

i tried finding it myself, the links i tried are all broken.
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Yukiko
Distro Developer
Posts: 2505
Joined: Thu Feb 02, 2006 1:41 pm
Location: San Antonio, Texas
Contact:

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Yukiko » Wed Nov 08, 2017 5:38 pm

I realize this might not be a solution but it might be possible to get the 32 bit Windows version to run using Wine. The Core developers would know better. Turley and Nando would be the people to talk to.

If you can run it using Wine and decide to use it please post what you had to do to get it running because there are probably other people who would like to know how.

PM me if you want the 32 bit Windows build and I will create the binary for you
Sincerely,
Yukiko

I would tell you a UDP joke but you might not get it.

Titus 2:13

Zaksmeer
Grandmaster Poster
Posts: 187
Joined: Mon Nov 19, 2012 8:32 pm

Re: compiling, and getting thing to work

Post by Zaksmeer » Sat Nov 11, 2017 8:27 am

ok, got the server running.

the problem, the dude is nude, hairless, clotheless, can't do any commands, but I can walk around.

how do i fix this?
>>>> POL Newbie Looking To Learn <<<<

Post Reply